Biográfia

Tánczos István, DJ

Több, mint 18 éve a pult mögött

A zenéhez való kötődésem már nagyon korán elkezdődött, 8 éves lehettem, mikor bátyáimnak köszönhetően először hallottam elektronikus zenét. Teljesen magával ragadtak a 4/4-es ütemek, és ha számoltam, tudtam, hogy 32 ütemenként valami új fog történni.

Hosszú-hosszú éveken keresztül csak hallgatója voltam az elektronikus műfajoknak és míg az akkori osztálytársaim javában 100 Folk Celiust és Halász Juditot hallgattak, én már DJ Sterbinszkyt és Carl Coxot bömböltettem a walkmanemben.

Elmondható, hogy sokáig meg nem értett gyerek voltam a saját korosztályomban, de 12-13 évesen már tudtam, hogy a DJ világ is érdekel, nagyon vonzottak az olyan technikai megoldások, hogy például miként lehet két zenét ütemre keverni.

Édesanyámnak köszönhetően első DJ pultomat 14 évesen kaptam meg, és 15 évesen már saját fellépésem volt. Az első 4-5 évben naponta átlag 8-10 órát gyakoroltam, 17-18 évesen pedig már rendszeresen hívtak klubokba zenélni.
Tánczos István DJ
Tánczos István DJ

A meghatározó előrelépés

Az igazi áttörés pontosan a 20. születésnapomon, 2007. augusztus 4-én volt, amikor is egy "Budapest Parádé”-hoz hasonló rendezvény egyik kamionján zenélhettem. Az ottani közönséget sikerült annyira lenyűgöznöm, hogy még aznap felkértek, hogy adjam elő a szettemet a balatonmáriafürdői Szkíta Disco-ban is, melyet természetesen elfogadtam. Az ottani fellépésem olyan jól sikerült, hogy 7 évig én tölthettem be az egyik rezidens DJ  szerepét.

Ezzel párhuzamosan a keszthelyi Helikon Rádió "Koktél" című műsorának is állandó szereplője voltam, szintén 7 éven át. 21 évesen a pécsi egyetemre kerültem, ahol első évben még csak a táncparkettről néztem, ahogy a DJ-k zenélnek az egyetemi bulikon, viszont másfél év alatt sikerült lehetőséget szereznem, hogy felléphessek a B-Klubba, ahol olyan szíves fogadtatásban volt részem, hogy 4 évig a disco rezidens DJ-je lehettem.

Ez idő alatt Pécs összes nagyobb klubjában megfordultam, mint vendég DJ. Az egyetemi életnek hála eljutottam akkora rendezvényekre is, mint az összevont gólyabál, ahol 1500 ember előtt léptem fel, vagy, mint a Pécsi Egyetemi Napok. Itt egy országos DJ versenyen is megmérettettem magam, ahol 2. helyezést értem el.

Túllépve a hullámvölgyön

Miután hazatértem Keszthelyre, eleinte kerestem a helyem, miközben a Városi Strandon lévő Shark Clubban zenéltem 4 nyáron át. Itt lehetőségem volt belekóstolni abba, hogy milyen az, amikor az ember nem csak elektronikus zenét játszik. Eleinte ez nem igazán tetszett, de mivel láttam, hogy a közönség mennyire tudja ezt élvezni, úgy gondoltam, belecsempészek a szettjeimbe egy-egy ilyen blokkot is.

27-28 éves koromra valamiért megfogyatkoztak a felkérések, és valahogy a helyemet sem találtam a zeneiparban. A DJ felszereléseim nagy részét eladtam és a zeneválogatás is egyre ritkább lett. Ebben az időszakban többféle polgári munkában is kipróbáltam magam, de valami mindig hiányzott…

Aztán jött az isteni szikra: 2016. október 26-án megkeresett egy volt egyetemi koleszos társam, hogy vállalnék-e esküvőt, mivelhogy megházasodik, és az egyetemi évek emlékére engem kérne fel, mint esküvő DJ. Ekkor még se saját hangtechnikám, se saját fénytechnikám, és jóformán DJ felszerelésem sem volt, de természetesen igent mondtam, hiszen közel egy évem volt a felkészülésre.

Egy hónappal később egy újabb ismerősöm keresett meg, majd rá egy hétre egy további, egy addig ismeretlen pár is, akik hallották egy közös ismerőstől, hogy vállalok esküvői zenélést. Itt éreztem azt, hogy ideje beruházni saját hang- és fénytechnikába. Kezdetben egy középkategóriás felszerelést vásároltam, ami mindenki igényét tökéletesen kielégítette.
Tánczos István DJ
Tánczos István esküvő DJ

A 'DJ for EVENT'

Miután 2017-ben lebonyolítottam 6 esküvőt, azon kezdtem gondolkodni, hogy érdemes lenne hivatásszerűen is űznöm az esküvői DJ tevékenységet. 
Ezért sokat fejlesztettem technikáimon, és ma már bátran állíthatom, hogy mind a hang-, mind a fénytechnikáim professzionális kategóriájúak.
Nagyon tetszett az a sok őszinte mosoly, amit az estéken kaptam, valamint az, hogy újra éreztem a megbecsülést, a köszönetet és a hálát, amiért egy felejthetetlen estét varázsoltam a Násznépnek.

Ez év végére elkészítettem honlapomat, Facebook és Instagram oldalamat, majd elkezdtem hirdetni magamat. A 2018-as évben 14, a 2019-es évben pedig 15 lagzit bonyolítottam le. Esküvői DJ tevékenységem ekkorra teljesen beérett, a polgári munkámmal pedig felhagytam.

A 2020-as évet nyilván nem kell senkinek sem bemutatni (COVID), a 2021-es év viszont minden várakozásomat felülmúlta: közel 70 megkeresésem volt, de tény, hogy a 2022-es év a legerősebb eddig. Csobánnal, a szaxofonos társammal már 2018 óta alkotunk esküvőkön is zenei duót és mára a "DJ for EVENT" név egybeforrt azzal, hogy "DJ + SZAXOFON, akár a Ti esküvőtökön is"!

Természetesen ez a sok-sok esküvő nem jöhetett volna létre, ha az embernek nincs egy biztos támasza, egy jó felesége, aki támogatja férjét a nehezebb időkben is, vagy elviseli azt, hogy a 4. hangtechnika sem az igazi, van még mit fejleszteni rajta.
(Szeretlek Dojika! :))
DJ for EVENT
Tánczos István
Copyright © 2024 DJ for EVENT - Tánczos István. Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram